Cranberry`s Terschelling (22)

Cranberrys op Terschelling

De cranberry’s groeien in het wild in de duinen op Terschelling. Specifiek in de natte duinvalleien. De eilanders spreken hier over de cranberryplakken en ze hebben allemaal een naam gekregen. Voorbeelden hiervan zijn het Douwkesplak, het Studentenplak en het plak van paal 14. Er zijn vele grote en kleinere plakken verspreid over het eiland.De Cranberryheide is een massieve heidesoort met lange, taaie uitlopers. De meest ideale omstandigheid voor deze plant is een kalkarme, zure grond waarbij het grondwaterpeil zomers kan variëren tot 25cm onder het maaiveld en gedurende de winter tot 25 cm boven het maaiveld. De voorkomende soorten op Terschelling zijn de Early Black en de Late Howes rassen. Cranberryheide is een zeer sterke soort maar heeft ook een zwakke keerzijde, namelijk de gevoeligheid tijdens de bloei voor nachtvorst. De bloei van de Cranberryheide loopt van eind mei tot eind juni. Een prachtig gezicht; paarsroze gekleurde duinvalleien

 

Cranberry pluk

Gedurende het jaar is de cranberry cyclus als volgt; allereerst de bloeiperiode, die eind mei en juni plaatsvindt. Het eiland wordt voor een groot gedeelte bedekt met paars rode bloemetjes. De meeste planten hebben een eerste en tweede bloei, vrij snel op elkaar.

De bloei is sterk afhankelijk van de stand van het grondwater gedurende de wintermaanden. In deze periode is er nog een groot gevaar voor de volgende oogst, cranberries zijn namelijk sterke planten maar zeer gevoelig voor nachtvorst, vooral in de bloeiperiode. In de eerste dagen van juni kan er nog nachtvorst optreden, en de omvang van de schade is afhankelijk van het grondwaterpeil op dat moment. In de eerste week van september trekken plukkers over het hele eiland de velden in. Hun enige gereedschap is een plukbak en een aantal jute zakken. Tot ongeveer 30 jaar geleden werden de bessen nog met blote handen geplukt, hetgeen voor de bessen zeer geschikt was maar voor de handen en vooral voor de opbrengst minder geschikt. Toen plukte een ervaren plukker per dag 60 a 70 kg, nu kan met de plukbak op een heel goede dag het tienvoudige gehaald worden. Er is al jaren een vaste groep van plukkers die met speciale plukpassen van de pachter en Staatsbosbeheer het recht hebben om de cranberries te plukken. Vervolgens worden de bessen in grote zakken geladen en als voorbereiding van de productie in vriescellen opgeslagen. Als de officiële pluk in oktober afgesloten wordt, worden de velden vrijgegeven voor de particuliere napluk.

Zelf genieten van de bloei van de cranberryheide of meedoen aan de napluk?  Bekijk hier onze accommodaties