West-Terschelling

West-Terschelling

West-Terschelling is het grootste dorp van Terschelling. Het nostalgische dorp bestaat uit enkele gezellige winkelstraten met leuke winkeltjes, interessante musea en restaurants. Met mooi weer kunt u zich uren vermaken op één van de leuke terrasjes. Wist u dat de haven van West-Terschelling heel bijzonder is? Het is de enige natuurlijke baai van Nederland en tegelijk een van de mooiste van Europa.

 

De Brandaris
Het gezicht van Terschelling wordt al eeuwen bepaald door De Brandaris, de 55 meter hoge vierkante vuurtoren met 206 traptreden, dateert uit 1594. De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland die al meer dan vierhonderd jaar over het eiland waakt. De vuurtoren bestrijkt een groot deel van de Noord- Nederlandse kust en werkt tegenwoordig geheel automatisch. Door de enorme hoeveelheid apparatuur in de toren is het helaas niet meer mogelijk De Brandaris te beklimmen. Brandarisstraat 2.

 

Het Natuurmuseum en Zeeaquarium
Het natuurmuseum geeft een beeld van de enorme natuurlijke rijkdom van het eiland. In onze expositieruimte worden veel aspecten van het (eiland)weer getoond in de tentoonstelling “Wadden weer en klimaat in beweging”. Het zee-aquarium doet u versteld staan van de vele soorten vissen en zeedieren die rond het eiland voorkomen en… de roggen vinden het heerlijk om geaaid te worden.

 

Het Behouden Huys
Dit cultuurhistorische museum laat alle aspecten van de cultuur en geschiedenis van Terschelling zien. Wilt u weten hoe er vroeger geleefd werd op het eiland, dan is Het Behouden Huys zeker een bezoek waard.

 

Zwembad De Dôbe:
Zwembad De Dôbe is een gezellig overdekt familiezwembad op het eiland. Voor de allerkleinsten is er een speciaal peuterbad met glijbaan en speelgoed. Het zwembad beschikt over een glijbaan, jetsteams, turbodouches en een bubbelbad.

 

Zeehondentochten
Vanuit de haven van West gaan er meerdere zeehondentochten. Een zeehondentocht is een belevenis voor jong en oud. De tochten duren ongeveer anderhalf uur.

 

Wadlopen
In de zomermaanden kunt u mee met een tocht van Staatsbosbeheer.

 

Schapen- en koeienboerderij Halfweg
Ambachtelijke schapenkaas in verschillende smaken. Gezellige boerderijwinkel met lees- en speelhoek met informatie over het kaasmaken. Ook lamsvachtproducten, schapenwolcremes, eilander- en streekproducten. Er zijn regelmatig kijkdagen en demonstraties.

Hee

Hee

Hee bestaat uit een rijtje boerderijen, gelegen halverwege West-Terschelling en Midsland. In de binnenduinrand naast vakantiepark de Riesen is een idyllisch duinmeertje met helder water, waar u heerlijk kunt zwemmen, zonnen, kanoën en vissen.

Midsland

Midsland

Midsland is gelegen in het hart van Terschelling. In het dorp vindt u leuke winkeltjes en sfeervolle restaurants met terrassen, waar het in de zomer goed vertoeven is. Midsland was vanouds het bestuurscentrum van het gehele waddeneiland Terschelling. Terschelling werd opgesplitst in twee verschillende gemeenten West-Terschelling en Oost-Terschelling. Midsland fungeerde als bestuurscentrum van Oost-Terschelling.

Van oorsprong is Midsland een boerendorp. Veehouderij was de voornaamste bron van inkomen. Inmiddels is toerisme de voornaamste inkomensbron. Het dorp heeft verschillende voorzieningen voor de toerist, waaronder  kroegen, een discotheek, restaurants en eethuisjes.

Landerum

Landerum

Het dorp bestaat uit een rij boerderijen en woningen aan weerszijde van de hoofdweg. Landerum is van oorsprong een agrarisch dorp, waar veehouderij de voornaamste inkomstenbron was.

 

Rijpaardenverhuur Lok

Maak als beginnende ruiter kennis met het paardrijden in de natuur: een mooie buitenrit door het bos en/of de duinen. De ritten voor beginners duren één of anderhalf uur. Voor de meer gevorderde ruiter staat een afwisselende tocht (ca. 2 á 3 uur) door het bos, de duinen en het prachtig brede strand op het programma. Tevens is er de mogelijkheid voor de kleintjes om een rondje te lopen met een wandelpony.

Formerum

Formerum

Dit dorp, gelegen tussen Landerum en Lies, is gebouwd op een oude strandwal. Kenmerkend voor dit dorp zijn de vele boerderijen en enkele hiervan behoren zelfs tot de oudste van Terschelling. Hier vindt u de enige molen van het eiland. Deze korenmolen is niet meer in bedrijf, maar doet nu dienst als koffiehuis.

 

Midgetgolf de Molenbaan

Sportieve ontspanning voor jong en oud! Met familie, vrienden of collega’s een rondje midgetgolf, wie wil dit nou niet? De midgetgolfbaan is uniek gelegen naast de molen van Formerum op Terschelling. het is een ruim opgezette en goed onderhouden 18 holes wedstrijdbaan, met s’avonds gezellige verlichting.

 

Cranberry Cultuur Skylge

Na een grote schipbreuk spoelden in 1839 vaten met zure rode bessen aan. Jutters dachten dat het om wijn ging en waren zeer teleurgesteld toen het bleek te gaan om de nu bekende cranberry. Tegenwoordig wordt cranberry gebruikt als geneesmiddel en als ingrediënt voor diverse recepten. De cranberryvelden op Terschelling zijn in handen van Staatsbosbeheer. In de cranberryfabriek kunt u de cranberry’s proeven, een bezoekje brengen aan de winkel of de geschiedenis van dit product ontdekken.

 

Wrakkenmuseum De Boerderij

Een prettig gestoord museum’ zo kan het Wrakkenmuseum in Formerum bestempeld worden. Het is een bijzonder museum met duizenden vondsten van het strand en door duikers gevonden in ruim 150 wrakken rond de Waddeneilanden. Het is ook een ideaal museum voor kinderen met een piratentuin waarin o.a. een boomhut, een piratenschip en een piratenkasteeltje aanwezig zijn. Boven in het museum is nog een prachtige schatkist, vooral bestemd voor kleine kinderen. Het is dus een museum voor kinderen van 0 tot 80 en er is een mooi buitenterras en een eetcafé waar men kan eten en drinken. De eigenaren vinden zelf dat ze het leukste museum van alle waddeneilanden hebben en dat een bezoek aan Terschelling niet kan zonder dit museum bezocht te hebben.

 

Ponycentrum de Prairie

Ben je helemaal gek op pony’s óf heb je altijd al prins of cowboy willen worden? Dat kan op ‘De Prairie’! De Prairie heeft een hele kudde lieve Shetlanders op het waddeneiland Terschelling. Aan de rand van het Formerumer bos, bij ponycentrum de Prairie, draait alles om pony’s. Een geweldige belevenis voor kinderen!

 

 

 

Lies

Lies

Het dorp bestaat uit een kern van boerderijen en woningen langs de Terschellinger hoofdweg. 

Ten noordoosten van Lies, op de grens met het dorp Hoorn, ligt een klein elzenhakhoutbos met de naam Lergerbos.

Op Terschelling wordt een inwoner van Lies aangeduid als Lerger. In de duinen ten noorden van Lies ligt het uitgestrekte reservaat de Koegelwieck. Het Liesinger- of Liesterplak in het zuidwesten van dit reservaat, wordt in de winter door de inwoners van Lies als ijsbaan gebruikt.

 

Staatsbosbeheerschuur

In Lies staat de Staatsbosbeheerschuur waarin activiteiten gehouden worden en excursies vandaan vertrekken.

Hoorn

Hoorn

Wie aan Hoorn denkt, denkt aan de eilander zanger Hessel. In dit dorp is het café gevestigd waar het voor de zanger allemaal begon. Ook de oudste kerk van Terschelling, de prachtige Sint Nicolaaskerk, is zeker een bezoek waard.

 

Landbouwmuseum Het Hooivak

Bij landbouwmuseum Het Hooivak krijgt u tijdens een rondleiding informatie over de herkomst van de boerderij. Het museum is vooral een attractie voor kinderen. Ze kunnen hier een kunstkoe melken, steltlopen, pony rijden, kalfjes voeren, lammetjes drinken geven, graan zeven en nog veel meer. Op een leuke manier maken ze kennis met het dagelijkse leven op de boerderij.

 

Huifkarbedrijf Terpstra

Voor jong en oud worden er huifkar tochten en paardrijden georganiseerd die u door de duinen en over het strand leiden.

Oosterend

Oosterend

Net als Formerum en Hoorn, bestaat Oosterend uit één lange straat. Dit meest oostelijk gelegen dorpje is een echt vissersdorp. Ideaal voor rustzoekers en badgasten die het rijk voor zich alleen willen hebben. Ons vakantiepark Tjermelân is hier ideaal gelegen voor de rust en natuurliefhebbers. Het dorp heeft het kortste en meest rustige strand. Het Europees natuurreservaat De Boschplaat is hier ook te vinden.

 

Strandbusexcursie

In een comfortabele strandbus kunt u genieten van het prachtige strand van Terschelling. Spannende verhalen over de strandingen van schepen, bergingen en reddingen geven u een beeld van hoe de eilanders de laatste 100 jaar leven van en op het strand. Het strand is ook meer dan een reep zand, het leeft! Dagelijks zorgen de stromingen, de wind en het getij voor een veranderende omgeving. Vele vogelsoorten vinden aan de kustlijn hun dagelijks eten.

 

Huifkar- en paardentochten Puur Terschelling

Ga mee op de huifkar bij Puur Terschelling met de koetsiers, echte eilanders. Zij vertellen u alles over Terschelling en de prachtige natuur waar u doorheen rijdt. In samenwerking met Staatsbosbeheer zijn er over het gehele eiland samengesteld, door het bos, duin, polder, de cranberryvelden en natuurlijk over de Boschplaat en het strand; de plek om alle sterke juttersverhalen te beleven. Of ga mee met een van de vele thematochten, zoals, wadlopen, de Noordzeetocht, jutterstocht of ’s avonds laat, de kampvuurtocht. Alle tochten zijn incl. koffie/thee, limonade en pondkoek. Ook kunt u op Friese paarden rijden over de talloze ruiterroutes, welke door Staatsbosbeheer zijn samengesteld. Nog spannender is om als gevorderde ruiter met de paarden te rijden (zwemmen) in de Noordzee.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.